Bianconero Greco

Ασπρόμαυρη λατρεία

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Η ημερομηνία που γράφουμε ιστορία!

Η 5η Μαΐου είναι πλέον μία ημερομηνία ορόσημο για τη Γιουβέντους. Ολα άρχισαν το 2002 και συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια. Και φέτος οι «μπιανκονέρι» έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν και μαθηματικά τον τίτλο στις 5 Μαΐου στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Αταλάντα. Ας θυμηθούμε, όμως, τι σημαίνει για τη Γιούβε η συγκεκριμένη ημερομηνία.


2002



Ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη κάθε Γιουβεντίνου έχει μείνει η 5η Μαΐου του 2002. Οι «μπιανκονέρι» διεκδικούσαν το πρωτάθλημα με την Ιντερ και τη Ρόμα και όλα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική. Η «Βέκια Σινιόρα» απείχε ένα βαθμό από τους «νερατζούρι» και φιλοξενούταν από την Ουντινέζε, την ώρα που η Ιντερ έπαιζε στο «Ολίμπικο» με τη Λάτσιο. Ολοι έλεγαν πως οι παίκτες του Εκτορ Ραούλ Κούπερ θα είχαν εύκολο έργο μιας και οι Λατσιάλι είχαν μείνει εκτός της διεκδίκησης ενός εισιτηρίου για το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Ωστόσο, εκείνο το μεσημέρι έμελλε να γραφτεί ιστορία. Η Ιντερ προηγήθηκε δύο φορές, όμως, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 4-2 υπέρ της Λάτσιο. Την ίδια ώρα, Η Γιουβέντους έπαιρνε το τρίποντο με 2-0 στο Ούντινε, χάρη στα γκολ των Τρεζεγκέ (2') και Ντελ Πιέρο (11'). Με το σφύριγμα της λήξης ξεκίνησε ένα τρελό γλέντι με πρωταγωνιστή τον τότε βασικό και νυν προπονητή μας, Αντόνιο Κόντε.


Η σύνθεση του αγώνα με την Ουντινέζε.
Γιουβέντους (Μαρτσέλο Λίπι): Μπουφόν, Τουράμ, Φεράρα, Ιουλιάνο (83' Μπιριντέλι), Μοντέρο, Κόντε, Τούντορ (67' Τζαμπρότα), Ντάβιτς (80' Παραμάτι), Νέντβεντ, Τρεζεγκέ, Ντελ Πιέρο.

Αυτό ήταν το 26ο πρωτάθλημα στην ιστορία της Γιουβέντους και δώδεκα χρόνια μετά μόνο ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν αγωνίζεται ακόμα στην ομάδα. Ωστόσο, η 5η Μαΐου φάνηκε να είναι συνδεδεμένη και με τον Κόντε. Η επιστροφή του στο σύλλογο ως προπονητής πλέον το καλοκαίρι του 2011 έφερε... σχεδόν μία ακόμα 5η Μαΐου το 2012.

2012



Η σεζόν 2011-2012 σηματοδότησε την αναγέννηση της Γιουβέντους. Προερχόμενη από μία 7η θέση την περασμένη χρονιά, η «Βέκια Σινιόρα» έψαχνε την εξιλέωση. Η άφιξη του Κόντε, του Πίρλο και το νέο γήπεδο έμελλε να κάνουν τη Γιούβε και πάλι κυρίαρχη στο ιταλικό προσκήνιο. Η χρονιά τελείωσε χωρίς καμία ήττα για τους «μπιανοκνέρι», που εξασφάλισαν το πρωτάθλημα, το πρώτο μετά το σκάνδαλο «καλτσόπολι», μία ημέρα μετά τις 5 Μαΐου. Δυστυχώς, το ματς με την Κάλιαρι είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή κι όχι το Σάββατο, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Το ματς διεξήχθη στο ουδέτερο γήπεδο της Τεργέστης, αφού η Κάλιαρι είχε προβλήματα με το δικό της γήπεδο και το Δήμο στη Σαρδηνία. Οπως και το 2002, άλλο ένα 0-2 με τα τέρματα των Βούτσινιτς (6') και Κανίνι (74', αυτογκόλ) ήταν αρκετά για να αρχίσει η φέστα! Και ήταν αρκετά γιατί η Ιντερ έκανε ξανά... δώρο στη Γιουβέντους, καθώς με τη νίκη της 4-2 (όσο είχε ηττηθεί πριν από δέκα χρόνια) επί της Μίλαν, έβγαλε τους «ροσονέρι» από τη διεκδίκηση του σκουντέτο.




Η σύνθεση του αγώνα με την Κάλιαρι.
Γιουβέντους (Αντόνιο Κόντε): Μπουφόν, Μπαρτσάλι, Λιχτστάινερ (26' Κάσερες), Μπονούτσι, Κιελίνι, Πίρλο, Πέπε, Βιντάλ (53' Τζακερίνι), Μαρκίζιο, Βούτσινιτς, Μάτρι (71' Μποριέλο).

Τίτλος νούμερο 30 για τη Γιουβέντους (ν. 28 για τους υπόλοιπους...) που έδειξε ότι ήταν και πάλι στο προσκήνιο, αυτή τη φορά για να παραμείνει. Η ημερομηνία ορόσημο δεν θα χρειαζόταν άλλα δέκα χρόνια για να κάνει την εμφάνισή της. Αμέσως την επόμενη σεζόν η 5 Μαΐου έπαιξε ξανά καθοριστικό ρόλο...

2013



Η Γιουβέντους διατήρησε τα σκήπτρα της τη περίοδο 2012-2013. Η βασική της αντίπαλος, Νάπολι, δεν ήταν ικανή να φτάσει ως το τέλος τη μάχη για το σκουντέτο, η οποία έλαβε τέλος την Κυριακή 5 Μαΐου 2013. Αυτή τη φορά η Γιουβέντους δεν έπαιζε εκτός έδρας, αλλά φιλοξενούσε την Παλέρμο. Το 1-0 με το εύστοχο πέναλτι του Βιντάλ στο 59' αρκούσε ώστε η νίκη της Νάπολι επί της Ιντερ με 3-1 να μην έχει κάποιο αντίκτυπο.


Η σύνθεση του αγώνα με την Παλέρμο.
Γιουβέντους (Αντόνιο Κόντε): Μπουφόν, Λιχτστάινερ (56' Παντοΐν), Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Ασαμόα (67' Πελούζο), Βιντάλ, Πογκμπά, Πίρλο, Μαρκίζιο, Βούτσινιτς (78' Κουαλιαρέλα).

Ακόμη μία 5η Μαΐου πανηγυρίστηκε πριν από ένα χρόνο. 365 ημέρες μετά το σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί.

2014



Την ερχόμενη Δευτέρα (5/5) η Γιουβέντους μπορεί να εξασφαλίσει το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Αυτό θα γίνει είτε αν γκελάρει η Ρόμα που φιλοξενείται την Κυριακή (4/5) από την Κατάνια είτε αν κερδίσουμε εμείς. Το θέμα είναι, με οποιοδήποτε τρόπο, να μπορέσουμε να πανηγυρίσουμε για ακόμη μία φορά στις 5 του Μάη για αρκετούς.

Ο αποκλεισμός από την Μπενφίκα στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ θα φέρει αυτό το πρωτάθλημα με μία γλυκόπικρη γεύση. Ναι μεν πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ομάδα που ήταν σαρωτική φέτος στο Καμπιονάτο, αλλά όλοι πλέον θέλουν το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη. Και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν πολλά. Γι' αυτό και πρέπει να «καθαρίσουμε» το πρωτάθλημα τώρα, ώστε να επιτευχθή αυτός ο στόχος και να υπάρχει χρόνος για το σχεδιασμό τη νέας σεζόν.

Τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά. Το πιο επείγον αφορά το μέλλον του Κόντε, αφού ο προπονητής είναι ο βασικός πυλώνας του σχεδιασμού μιας ομάδας. Οσο συντομότερα καταλήξουμε σε αυτό το ζήτημα, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουμε για τις μεταγραφές, που πρέπει να είναι αρκετές και ουσιαστικές. Γιατί η Γιουβέντους, κακά τα ψέματα, χρειάζεται ενίσχυση σε όλες τις γραμμές. Η ομάδα δεν έχει βάθος στο ρόστερ, κάτι που είναι εκ των βασικών στοιχείων για να ανταπεξέλθουμε στα μεσοβδόμαδα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, ελπίζοντας ότι τη νέα σεζόν δεν θα μείνουμε εκτός διοργάνωσης από τη φάση των ομίλων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



 

© Copyright by Bianconero Greco | Template by BloggerTemplates | Blog Templates at Fifa World